Hike & Qnnect Wandeling met bouwecoloog
Afgelopen vrijdagochtend, 22 maart 2024, heeft het team van Quadrant4 samen met de Bouwecoloog de lente verwelkomd! Tijdens een heerlijke wandeling in nationaal park Loonse en Drunense Duinen heeft Martijn Perk ons persoonlijk rondgeleid in het natuurgebied en ons meer verteld over zijn werk als ecoloog.
Het weer bleef 's ochtends droog, waardoor we onze wandelschoenen en windjacks aantrokken en van start konden gaan. We vertrokken gezamenlijk vanuit Oisterwijk naar Kaatsheuvel waar we Martijn ontmoetten op de parkeerplaats de Roestelberg. Na een korte kennismaking en introductie zijn we van begonnen in het stuifzand, richting de bossen en heide. Speurend naar sporen van wildlife in Nederland.
Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen is één van de grootste levende stuifzandgebieden in Europa. Er ligt hier maar liefst 375 hectare stuifzand en waardoor dit gebied ook wel de Brabantse Sahara wordt genoemd. Doordat er de afgelopen periode zoveel regen is gevallen, zijn de kleine vennen in het stuifzandgebied enorme wateroppervlaktes geworden en hebben wij onze wandeling voortgezet op hoger gelegen gebied, namelijk door de bossen.
De diversiteit in plantensoorten trekt verschillende insecten aan, wat op zijn beurt diverse vogelsoorten aantrekt. Martijn liet ons in het begin van de wandeling luisteren naar vogelgeluiden en gezamenlijk probeerden we de vogelsoort te herkennen. Op de achtergrond zijn soms bijzondere exotische vogelgeluiden te horen vanuit het team van Quadrant4, de sfeer komt er al lekker in! Al kakelend vervolgden wij onze route.
De das is een echte bouwmeester, hoe tof zou het zijn als we zijn hol weten te herkennen! We speuren verder in de natuur, op zoek naar een “verhoging” in het landschap. Hier en daar treffen we wat holen van dieren aan, maar aanmerkelijk kleiner. Martijn vertelt over de graafwijze van de das, namelijk zijwaarts. Deze beweging is te herkennen in de verplaatste aarde vlak voor een burcht.
De das is een echte alleseter, tijdens het rondscharrelen eet hij voornamelijk regenwormen, slakken, kevers maar ook gevallen fruit, noten en paddenstoelen. Die bevinden zich voornamelijk op het grondoppervlak, juist daaronder of juist daarboven. Met behulp van zijn klauwen van de voorvoet graaft de das ernaar. Er ontstaat dan een ‘wroetgaatje’: een klein putje met een ruw gerafeld oppervlak. Zou deze van de das geweest zijn?
We wandelen verder en komen op aanwijzen van Martijn ook een mestputje tegen. Dassen maken vaak putjes in de grond waarin ze poepen. Ze plassen er ook wel in, of zetten er een excreet in af. De inhoud van de zulke putjes levert waarschijnlijk een geursignaal af ter afbakening van het territorium. De putjes houden de inhoud geconcentreerd.
De route etaleert ook sporen uit het verleden, zoals een mitrailleursnest uit de Tweede Wereldoorlog. De scanbare QR-codes in het gebied geven online een korte uitleg over de bezienswaardigheden op onze route. Aan de randen van het munitiecomplex maakten de Duitsers mitrailleursnesten om het kamp te bewaken. Zo’n nest bestond uit twee grote gaten. Het ene gat was een onderkomen dat aan de bovenkant werd afgeschermd met balken. Het andere gat was voor de mitrailleur bedoeld. In het landschap zijn de overblijfselen van lange loopgraven nog goed zichtbaar.
Op de terugweg van onze wandelroute worden nog enkele groepsfoto’s gemaakt. Heerlijk al die gezonde neuzen, de wandeling en de frisse buitenlucht heeft ons als team goed gedaan. Zodra we weer terugkeren bij ons startpunt van 2 uur eerder wacht een gezonde snack op ons voor de eerste trek. Met een voldaan gevoel vervolgen we onze route terug naar kantoor voor een heerlijke vrijdagmiddaglunch, tijd om na te genieten en de thuisblijvers bij te praten over onze ontdekkingen en avonturen.