Matching Mindsets

Ze ontmoetten elkaar voor het eerst in Düsseldorf in 2019. Ze spraken daar over het ontwerp en de realisatie van het nieuwe Europese positive footprint wearhouse in Duitsland. Een omvangrijk en prestigieus project, waarin het Duitse GJL+ Architecten en Quadrant4 beide een belangrijke rol vervullen. En meteen was er die klik. Ze dachten hetzelfde. Communiceerden erg prettig met elkaar. Waren beide altijd gefocust op problemen óplossen. En troffen bij elkaar een positieve sfeer en een plezierige manier van werken aan. Dat smaakte naar meer. Jürgen Löffler (partner bij GJL+), Rosario Pititto (architect bij GJL+), Rudy van de Water (eigenaar Quadrant4) en Eric de Vetten (eigenaar Quadrant4) vertellen meer over de gezamenlijke plannen.

Rosario: “Architectuur is passie. En je bereikt alleen het beste resultaat als je de gedachten van de klant heel goed begrijpt. Die overtuiging delen we met Quadrant4. Daarbovenop was het wederzijds vertrouwen vanaf de eerste ontmoeting ontzettend groot. Tijd om te onderzoeken hoe we structureler met elkaar samen kunnen werken! We weten namelijk zeker dat ons dat veel kan brengen.”

Rudy: “Zowel bij GJL+ als bij ons staat een in alle opzichten geslaagd project realiseren altijd voorop. We zijn meer succes- dan geldgedreven en stellen de klantwens voorop. Ik voelde meteen zoveel connectie en dat was puur intuïtie. Best bijzonder, want we kennen elkaar relatief kort. ”

Jürgen: “Je zou misschien ook denken dat we veel van elkaar verschillen qua cultuur, maar dat is helemaal niet het geval. Ik denk omdat wij in Duitsland zeker geen mainstream architectenbureau zijn. We doen het vaak anders, zijn vernieuwend en ook lekker relaxt. Net als Quadrant4.”

Eerste gezamenlijke project:
hoofdkantoor van de Lemken Group

Eric: “Voor het nieuwe onderkomen van Steketee, een producent van onkruidbestrijdingsmachines en sinds 2018 onderdeel van de Duitse Lemken Group, heeft Quadrant4 het interieurontwerp en de -begeleiding op zich genomen. Dat werd een waardevol contact voor ons. Zij vroegen ons (en twee andere architecten) of we ook een ontwerp konden maken voor het hoofdkantoor van de Lemken Group in Alpen, vlak over de grens bij Venlo. GJL+ en Quadrant4 hebben gezamenlijk een voorstel uitgebracht voor het gebouw- en interieurontwerp. We wonnen de competitie en prompt ook de eerste prijs in een toonaangevende ontwerpwedstrijd. Het gedurfde ontwerp en de focus op duurzaamheid gaven de doorslag. En het feit dat we met een Duitse partner samenwerken gaf de Lemken Group veel vertrouwen.”

 

 

IMG 2901

Kennismaken en kennis delen

Eric: “Toen we voor het eerst naar Duitsland gingen voor de nadere kennismaking waren Rudy en ik strak in pak. Terwijl de partners van GJL+ gewoon een jeans en polo aan hadden. Dat was vast een grappig gezicht.”

Rosario: “Dat was wel komisch ja. Ze hadden iets anders verwacht terwijl wij en al onze collega’s tamelijk
informeel en open-minded zijn. Ik heb zin om veel van elkaar te gaan leren. Een voorbeeld: in Duitsland zijn we gewend aan ‘tougher, stronger and heavier’. Aan een vrij rechtlijnige manier van bouwen zeg maar. Dat is in Nederland echt anders. We zijn benieuwd hoe we samen de voordelen van de samenwerking gaan ontdekken.”

Eric: “Ook de regelgeving op het gebied van klimaat(systemen) is anders en dat geldt vast op meerdere terreinen. Wij leren de Duitse markt en de Duitse manier van werken kennen en GJL+ die van Nederland.”

Rudy: “De volgende stap is nu dat we echt samen gaan wérken. Onze medewerkers met de medewerkers van GJL+. En ook dat komt goed want onze mensen zouden naadloos passen bij GJL+. En omgekeerd ook. Het plezier dat je met elkaar hebt maakt de business.”

Jürgen: “We hebben echt dezelfde mindset, ook als het om duurzaam bouwen gaat. Samen maken we een nieuwe +. Daar heb ik enorm veel zin in!”

 

GJL+

GJL+ Architecten is in 1995 opgericht. Het is een vooruitstrevend Duits architectenbureau met vestigingen in Karlsruhe en Gütersloh. Zo’n zestig medewerkers werken aan projecten op het gebied van stad- en woningbouw, kantoren, industriële en logistieke bedrijfsgebouwen. GJL+ architecten is actief in architectuur, planning, projectbegeleiding en het vertegenwoordigen van gebouweigenaren.

 

Interview en tekst is verzorgd door Willemijn van Beers

 

 

 

No Fun, No Business