Van rood naar blauw

Het Duitse Lemken

Is een toonaangevend bedrijf in landbouwmachines. Het is een echt familiebedrijf dat al 243 jaar bestaat. In 2018 nam Lemken het Nederlandse Steketee over: een grote naam in machines voor cropcare (gewasverzorging) zoals ploegen en zaaimachines. Het gebouw en de productie- en logistieke ruimtes waarover Steketee in Stad aan ’t Haringvliet beschikte, voldeden echter niet aan de standaarden van Lemken. De zoektocht naar een nieuwe locatie begon en Lemken pakte voortvarend door. Met als resultaat aansprekende nieuwbouw in Dinteloord die naar verwachting in maart 2024 opgeleverd wordt. Quadrant4 tekende daarbij voor het interieurontwerp. Nicola Lemken (7de generatie eigenaar), Ina Högele (projectmanager) en Iljan Schouten (hoofd business unit cropcare en managing director van de locatie in Dinteloord) van Lemken reflecteren graag, samen met Eric de Vetten (eigenaar Quadrant4), op dit traject.

Nicola: “Ik zit inmiddels twintig jaar in het bedrijf. Als lid van de board hou ik me onder andere bezig met bouw, constructie en design van onze locaties. Voorop staat dat we voor al onze medewerkers prettige werkomgevingen creëren.”
Ina: “Ik werk alweer vijftien jaar bij Lemken. Eerst bij HRM en de laatste jaren in projectmanagement. Deze nieuwe locatie is mijn eerste echt grote project. Die kans heb ik met beide handen aangegrepen.”
Iljan: “Ik ben in 2018 bij Lemken begonnen en in 2021 mee gaan denken over een nieuwe locatie voor Steketee, temeer omdat het huurcontract daar in de zomer van 2023 afliep. Feitelijk hebben we een jaar besteed aan plannen maken en iets minder dan een jaar aan de realisatie. En hier was nog helemaal niets…”

Alles nieuw

Nicola: “Een totale transformatie is het. Vooral voor de medewerkers hier. Een nieuwe fabriek, een nieuw merk, een nieuwe kleur (van Steketee-rood naar Lemken-blauw) en een nieuw logistiek concept. We hebben gekeken waar de mensen echt behoefte aan hadden en daar zoveel mogelijk op geanticipeerd. We willen dat medewerkers zich thuis en prettig voelen en graag bij Lemken blijven. Logisch, want veel knowhow zit bij hen. We willen de mensen en hun ervaring graag behouden voor Lemken.”
Iljan: “Voorwaarde was daarom dat we niet te ver van de vorige locatie van Steketee zouden bouwen in verband met reistijden van medewerkers. Dat is gelukt. En omdat we nu iets makkelijker bereikbaar zijn, trekken we ook weer nieuwe medewerkers aan.”

Quadrant4 toevallig ‘gespot’

Nicola: “We zagen toevallig een voorbeeldontwerp van Quadrant4 bij een zakelijke bijeenkomst. Het sprak aan omdat het niet saai maar juist fancy en vernieuwend was. Én betaalbaar. We bezochten daarop een aantal panden ontworpen door Quadrant4. Die zagen er goed uit. Quadrant4 denkt goed na over structuren, looproutes en functies. Dat vind ik belangrijk. Hun eigen kantoor heeft ook een fijne sfeer. En in the end is het natuurlijk mensenwerk. Je moet een klik hebben met elkaar. Die was er dus gingen we met elkaar in zee.”

 

 

 

Interview LEMKEN 2

Eric: “We startten met het interieur maar namen al snel meer taken op ons zoals de audiovisuele installaties en het meubilair. Waarbij we goed naar de mensen van Lemken luisterden. Alleen als wij hun manier van werken begrijpen, kunnen we het beste interieurontwerp maken. Transparantie is key.”
Ina: “Wat ik vooral fijn vond, is dat Quadrant4 ons steeds liet kiezen tussen duurdere en minder dure opties qua interieurinrichting. Wij konden zo makkelijk bepalen wat we passend vonden voor Lemken en tegelijkertijd het budget goed bewaken. De workshop met de medewerkers van Steketee/Lemken waarin we hun wensen in kaart brachten, was daarnaast heel waardevol.”

Samenwerking op andere locaties van Lemken

Nicola: “Op ons kantoor in Haren (Duitsland) heeft Quadrant4 het interieurontwerp van de derde verdieping op zich genomen. En ze hebben een prachtig voorstel gedaan voor onze hoofdvestiging in Alpen (Duitsland) waar we, naast het kantoorgedeelte, mogelijk een opleidingscentrum, een showroom, kantoren en sanitaire ruimtes willen realiseren. Maar hier moeten we nog een finale klap op geven.”

Eric: “We zijn er trots op dat we deze pitch hebben gewonnen. We hebben hiervoor samengewerkt met onze nieuwe Duitse samenwerkingspartner GJL+ architecten. Zij kennen de Duitse regelgeving. Dat is onmisbaar. En wij voegen vanuit ons DNA echt iets onderscheidends toe.”
Iljan: “Ik werk natuurlijk alweer wat langer in beide landen. Het is ongelooflijk hoeveel we van elkaar kunnen leren. Dat ervaar ik iedere dag. Je krijgt the best of both worlds. Geweldig toch?”

Lemken en Quadrant4

Nicola: “Waar ik vooral tevreden over ben? Nou, dat we een team zijn, dat Quadrant4 goed luistert en dat ze bereid zijn iets (snel) te wijzigen als wij dat noodzakelijk vinden.”
Ina: “Voor mij was de flexibiliteit van Quadrant4 van grote waarde. Ik kreeg snel antwoord op mijn vragen en ze voorzagen me van waardevolle adviezen. Wij gingen in rap tempo vooruit en Quadrant4 ging daar gelukkig goed in mee.”
Iljan: “Wat mij aansprak waren de vele foto’s en de mooie 3D-animaties van ons nieuwe pand. Daar is Quadrant4 erg goed in. Je krijgt zo meteen het juiste idee en gevoel bij hoe het gaat worden.”

 

“Quadrant4 denkt goed na over structuren, looproutes en functies”