Nieuwe generatie vol inspiratie.
Op woensdag 11 juni stond onze collega Nienke van Thuijl voor de klas in de groepen 7 van de Franciscusschool in Zaltbommel. Als thema werd de vraag gesteld : "Hoe kijk jij naar de wereld?" Hierop inhakend gaf Nienke een gastles over de gebouwde omgeving. Het doel van deze les was om kinderen bewust na te laten denken over hun omgeving en waarom bepaalde dingen zijn zoals ze zijn. Er werd uitgelegd dat een vorm of gebouw niet alleen vanuit een esthetisch oogpunt wordt ontworpen, maar ook een functie vervult, kan verbinden t of een boodschap uitdraagt.
De kinderen maakten kennis met de revolutionaire periode van het Nieuwe Bouwen, die ongeveer een eeuw geleden begon. Een periode waarin de overgang plaatsvond van neostijlen naar het functionalisme en minimalisme van die bouwtijd. Daarnaast heeft zij de Internationale Stijl toegelicht, die uiteindelijk uitmondde in de Nederlandse kunstbeweging De Stijl. Met het presenteren van diverse casestudy’s van het Gesamtkunstwerk heeft zij toegelicht hoe Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld en J.J.P. Oud actief waren in het moderniseren van de maatschappij.
Vervolgens heeft Nienke de kinderen meegenomen in revolutionaire ontwikkelingen in de bouw, zoals constructies in beton en staal, de teopassing van glas als gevelmateriaal en aandacht voor duurzame materialen. Hierna flitsten we weer een eeuw vooruit in de tijd om in te zoomen op hedendaagse futuristische architectuur. Sleutelfiguren als Zaha Hadid, Santiago Calatrava Valls, onze eigen Rem Koolhaas en Banksy (bekend om zijn benaderbare kunst en sterke boodschap) kwamen aan bod. Ook de bouwtechnieken en innovaties van deze tijd werden besproken, zoals duurzaamheid en circulariteit, 3D-printen en het digitaliseren van gebouwen. Daarnaast werd toegelicht wat adaptief hergebruik te bieden heeft bij het aanpassen of herbestemmen van bestaand vastgoed. Wat kunnen deze bouwtechnologieën bijdragen aan de uitdagingen van de 21e eeuw? Denk hierbij aan klimaatverandering, woningtekort en gezondheidsproblemen.
Na een half uur aandachtig geluisterd te hebben, mochten de kinderen in groepen aan de slag om hun eigen Gesamtkunstwerk te maken. In deze groepsopdracht werden ze uitgedaagd om het woningtekort op te lossen. De groepen kregen een schets van het huidige schoolgebouw en het idee om daar woningen op te "toppen". Ze moesten daarbij nadenken over een drieluik van kleuren in de stijl van Mondriaan, die thema’s zoals gezondheid, verbondenheid en blijdschap in de omgeving benadrukken. Tot slot ervoeren ze wat technologie in deze tijd kan bijdragen, door samen een graffiti-kunstwerk te genereren met een gezamenlijk gekozen boodschap.
Nienke aan het woord:
"Het was een superleuk thema om op aan te haken en ik voelde me vereerd dat ik was uitgenodigd om deze gastles te verzorgen. De presentatie riep veel vragen op bij de kinderen, wat zorgde voor een actieve dynamiek. Wat voor mij heel bijzonder was om te zien, is hoe de vrijheid van het kinderbrein tot uiting kwam in hun ontwerpen. Daarnaast was het prachtig om te zien hoe jongens en meisjes vol enthousiasme als een echt ontwerpteam samenwerkten en elkaar hielpen. Het ging van een ateliervoorstelling met kwasten en verf naar een digitaal kunstwerk met behulp van AI: – hoe cool is dat! Het was een groot compliment om te horen dat de kinderen hun werkjes in de loop van de week nog wilden afmaken."
De mini-Gesamtkunstwerken worden nog een week tentoongesteld in de klaslokalen, waarmee het thema "Hoe kijk jij naar de wereld?" wordt afgerond, net voor de zomervakantie van 2025. Hierbij wensen wij jullie een zomer vol inspiratie toe en hopen we jullie snel terug te zien met een frisse blik!