Off Grid, Nadeel én bron van inspiratie

In Tiel verrijst in 2025 een groot warehouse met daarbij een experience en innovatiedeel. Ontwerpende bouwer Heembouw won, samen met een grote, wereldwijd actieve logistieke dienstverlener, deze tender.
Ook voor dit project - in totaal ongeveer 50.000 m2 - legt Heembouw de duurzaamheidslat hoog: BREEAM Excellent. Tijd dus om Quadrant4 te bellen. Egbert Caron (Planontwikkelaar Bedrijfsruimten) en Peter Holleman (Hoofd Ontwikkeling Bedrijfsruimten) van Heembouw gaan samen met Ben Kessing (Projectmanager bij Quadrant4) dieper in op de uitdagingen van dit project en de fun van de samenwerking.

Peter: “Heembouw richt zich, naast wonen en kantoren, ook nadrukkelijk op bedrijfsruimten. We zitten zo vroeg mogelijk met klanten aan tafel. Als ontwerpende bouwer met een fors eigen architectenbureau (Heembouw Architecten) bieden we klanten nagenoeg alle kennis die nodig is voor het maken van een goed (ontwerp)plan en voor de realisatie van het pand. Kansen die op ons pad komen verzilveren we graag. Daar is dit project in Tiel een mooi voorbeeld van.”

Egbert: “Duurzaam bouwen is bij ons een vanzelfsprekendheid. De meeste gebouwen die we neerzetten hebben een BREEAM certificaat. Voor dit project streven we naar BREEAM Excellent. Naast het grote warehousedeel realiseren we in Tiel een experience center voor klanten en medewerkers van het logistieke bedrijf, waar ook omliggende bedrijven straks gebruik van kunnen maken. Het gehele gebouw komt op nieuw ontwikkeld terrein dat tegen een bestaand industrieterrein aan ligt. Grootste uitdaging? Er is (nog) geen stroom en dat kan ook nog wel even duren…”


Outside the Box

Ben: “Geen stroom vereist creatieve denkkracht. Hoe kunnen we ánders nadenken over energieverbruik en
-opwekking? Welke ontwikkelingen op het gebied van batterijen zijn mogelijk interessant bij dit project? Hoe
kunnen we, kortom, ‘onze eigen broek ophouden’ als het om de energievoorziening gaat? Daar denken we nu hard over na samen.”

Q4 Heembouw 148

Peter: “Je begint met een variantenstudie aan de voorkant en denkt goed na over hoe het pand gebruikt kan worden. Zo maak je al heel vroeg een keuze voor bepaalde systemen en installaties. Hier ligt voor mij echt de toegevoegde waarde van Quadrant4. Zij kijken en denken volledig integraal.”

Ben: “De oplossing ligt vaak in de keuzes die je maakt op installatiegebied. Maar wij wegen daarbij wel continu de risico’s voor Heembouw af. Installaties moeten zekerheid bieden, in en bij het gebouw passen en bijdragen aan het welzijn van de mensen die er werken of verblijven.”

Peter: “Wij moeten er klimaattechnisch voor 100% achter kunnen staan. Dat weet Quadrant4.”

Off grid: groot nadeel én bron van inspiratie en plezier

Egbert: “We werken nu naar het Definitief Ontwerp (DO) toe. Daarna kunnen we de omgevingsvergunning aanvragen. We streven naar oplevering in Q2 of Q3 2025. Waar we hier mee bezig zijn is uniek. Niet aangesloten zijn op het elektriciteitsnet is natuurlijk niet ideaal, maar we worden daardoor wel enorm uitgedaagd. En ja, dat is ontzettend leuk. Dat vinden Ben en Peter ook.”

Peter: “Het wordt absoluut een koplopersproject als het om duurzaamheid en innovatie gaat. Natuurinclusief. Met een heel laag energieverbruik. Een waar gebouw van de toekomst. We gaan iedereen verrassen.”

Matchende cultuur

Ben: “We werken al zo’n kleine vijftien jaar samen op het gebied van energieverbruik, duurzaamheid en installatieadvies. Soms vraagt Heembouw ons ook voor het interieur(ontwerp). De mensen van Heembouw en de mensen van Quadrant4 kunnen met elkaar lezen en schrijven.”

Egbert: “Quadrant4 snapt inderdaad heel goed wat wij willen. Qua cultuur passen we goed bij elkaar. Kwaliteit staat altijd voorop. Voor minder doen we het gewoon niet.”

Heem betekent thuis of erf

Daar komt de naam Heembouw vandaan. Heembouw creëert plekken waar mensen willen zijn. Samen met alle collega’s en leveranciers zetten zij al hun kennis en ervaring in om voor klanten een woon- of werkomgeving te creëren en realiseren, waar ze zich thuis voelen.

Quadrant4 kijkt en denkt volledig integraal