12 OKTOBER 2023

Porsche Centrum Brabant - Bouwplaats rondgang met assessor

Verantwoorde bouwpraktijk (BREEAM-NL) bij realisatie Porsche Centrum Brabant te Oisterwijk

Janssen Aannemers (Moergestel) werkt momenteel hard aan de realisatie van het nieuwe Porsche Centrum Brabant in Oisterwijk. Quadrant4 neemt het projectmanagement op zich en begeleidt Janssen Aannemers ook in het BREEAM-NL duurzaamheidstraject. En daar hoort ook de rondgang op de bouwplaats met de BREEAM-NL assessor bij (die plaatsvond op 6 september 2023). We vertellen je graag meer over wat eraan voorafgaat en wie wat doet binnen zo’n traject.

 

Korte uitleg over beheer bouwlocaties binnen BREEAM-NL (MAN 03)

‘Het stimuleren van bouwlocaties die wat betreft milieu en sociale aspecten op een verantwoordelijke en aansprakelijke wijze worden beheerd’. Zo wordt MAN 03, de verantwoorde bouwpraktijk binnen het BREEAM-NL systeem, omschreven. Met de volgende 3 credits kun je voldoen aan deze eisen:

  • Milieumanagement op de bouwplaats (1 punt)
  • Verantwoord bouwplaatsbeheer (2 punten)
  • Monitoren milieu-impact van de bouwplaats (2 punten)

Voor nieuwkomers is het bestuderen en toepassen van het BREEAM-NL systeem vaak uitdagend. Niet zo gek, want het is best complex. Gelukkig staan onze BREEAM-NL experts altijd klaar voor onze klanten. Zij helpen je door deze materie te navigeren. Dat doen we in dit geval ook samen met het team van Janssen Aannemers. Zij bouwen nu voor het eerst volgens het BREEAM-NL systeem.

 

Advies en begeleiding vanuit Quadrant4 voorafgaand aan de rondgang

De BREEAM-NL experts van Quadrant4 hebben Janssen Aannemers begeleid bij de voorbereiding van hun documenten en de bouwplaatsinrichting. De verzamelde tips en voorbeelden - voortkomend uit eerdere Quadrant4 projecten - waren erg waardevol. Deze hebben we met het team van Janssen Aannemers gedeeld. In aanloop naar de bouwplaatsinspectie van 6 september hebben we samen de stukken gecontroleerd op volledigheid. Vervolgens hebben we ze ingediend als bewijsstukken voor MAN 03. Toen alles gereed stond waren we als team klaar om de assessor te ontvangen op de bouwplaats.

Janssen Aannemers Website Logo1

‘Gebouwen bouwen waarin mensen zich goed voelen. Ongeacht of dat een luxe villa, doorsnee woning, aanbouw, kantoorgebouw of openbaar gebouw is’. Dat is de missie van Janssen Aannemers. Duurzame bouwambities sluiten daar natuurlijk naadloos op aan. Voor Janssen Aannemers is Porsche Centrum Brabant een eerste kennismaking met automotive en met het BREEAM-NL systeem. Na een grondige voorbereiding is de uitvoering nu in volle gang. De bouwplaats in het hart van Oisterwijk ziet er goed uit en wordt perfect beheerd door het gedreven team van Janssen Aannemers.

Nieuwe stap in lijn met de missie van Janssen Aannemers

Betrokkenen aan het woord:

Tom Das (junior projectleider en duurzaamheidsmanager bij Janssen Aannemers)

"Ik ben blanco begonnen. Ik heb mezelf mede daarom goed laten adviseren door de experts. Ik heb me ook ingelezen in het BREEAM-NL systeem. Het leuke is, dat ik het behalen van de best mogelijke BREEAM-NL score echt als een sport ben gaan zien.”

Jerry van den Heuvel (BREEAM-NL Assessor bij C2N)

“Ik combineer controleren met opbouwende kritiek. Zeker in een bouwplaatsfase. Het is mijn persoonlijk streven bouwers te attenderen op hun uitdagingen. Ik bied ze handvatten om de vooraf vastgestelde doelstelling binnen de BREEAM-NL credits te behalen.”

 

Basis gelegd
Wat betreft documentatie en bewijslast voor MAN 03 is de basis nu gelegd. Het team van Janssen Aannemers kan, samen met onze experts, tevreden zijn over de opgeleverde stukken en de bouwplaatsinrichting. Tijdens de rondgang kregen we complimenten van assessor Jerry. Hij moedigde ons aan deze kwaliteit de hele bouwperiode vast te houden. Het team van Janssen Aannemers is in ieder geval meer dan geïnspireerd. Zij willen milieubewuster blijven bouwen, met of zonder BREEAM-NL ambities.

BREEAM-NL   Verantwoorde bouwpraktijken - BREEAM-NL richtlijn

Expert             https://www.quadrant4.nl/diensten/duurzaamheid-breeam/

Assessor        https://c2n.nl/ Jerry van den Heuvel

Aannemer       https://www.janssenaannemers.nl/

  • Deel deze pagina op